Home Politika Mađarska preuzima predsedavanje Evropskom unijom

Mađarska preuzima predsedavanje Evropskom unijom

by euronet063


Vesti

Politika

Mađarska preuzima predsedavanje Evropskom unijom

Od prvog jula pa narednih 6 meseci Mađarska preuzima predsedavanje Evropskom unijom. Kao ključan prioritet navodi obnovu mira i bezbednosti Evrope, ali i proširenju na zemlje Zapadnog Balkana.


Suočena sa zahtevom za suspenziju predsedavanja usled brojnih neslaganja sa politikom Evropske unije, uprkos protivljenjima određenih zemalja Mađarske za 15ak dana ipak preuzima predsedavanje Savetu unije. Prema ranijim najavama u fokus šestomesečnog predsedavanja biti tri teme – od ranije poznata borba protiv ilegalnih migracija, energetska bezbednost i proširenje Unije na Zapadni Balkan.

Blic preporučuje


Sud EU žestoko kaznio Mađarsku, mora da plati kaznu od 200 MILIONA EVRA, Orban besan: „Ovo je nečuveno“

– Mađarska pripada grupi prijatelja proširenja i veoma je zainteresovana za proširenje na Zapadni Balkan, pre svega na Srbiju, dok je sa druge strane prilično skeptična kada je u pitanju neko buduće članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji. Međutim, sigurno da će se proširenje naći visoko na agendi Evropske unije – rekao je Marko Todorović.

Na ovo mesto Mađarska dolazi nakon što je stranka Viktora Orbana na izborima uzela više od 40 odsto glasova, a stranke desnog centra osvojile većinu u Evropskom parlamentu. Prepoznata kao prijatelj Srbije Mađarska jedina iz EU protiv rezolucije o Srebrenici neće podržati prijem Kosova u Savet Evrope.

– Ja planiram da iskoristim svaku priliku pri obraćanju ili pri pregovaranju da zagovaram za Republiku Srbiju. Mađarska će svakako nastojati na tome da se ubrzaju evrointegracije Zapadnog Balkana, naročito Srbije. Kao predsedavajuća imaće zadatak da utvrđuje dnevni red i olakša dijalog zemljama predstavnicima – rekla je Anamarija Viček, poslanica u Evropskom parlamentu, stranka FIDES.

Utvrđivaće dnevni red i olakšavati dijalog zemalja

Kao predsedavajuća imaće zadatak da utvrđuje dnevni red i olakša dijalog zemalja predstavnika. Ipak vođenje Unijom dolazi u nezgodnom trenutku kada je Evropska administracija nakon novih izbora još na samom početku.

Ovde možda postoje neka očekivanja da zbog tog prijateljskog odnosa Mađarski prema Srbiji, Srbija može da ima neke benefite od toga. To se verovatno neće desiti jer prostor za to nije u ovom vremenskom trenutku u kome praktično se ništa neće dešavati po pitanju proširenja iz tih formalnih i institucionalnih razloga – kaže Bojana Selaković, konvent o Evropskoj uniji.

Mađarska je do sada imala važnu ulogu i u instituciji komesara za proširenje koju je obavljao Oliver Varhelji, ali sudeći prema najavama ovog puta ta funkcija neće pripasti Mađarskoj, niti jednoj zemlji iz okruženja Zapadnog Balkana.

Gde gledati BLIC TV SRBIJA

Foto: Blic TV / Ringier

Gde gledati BLIC TV SRBIJAIzvor

You may also like