Home Politika Micotakis: Očekujem izjavu premijera da se naziv Severna Makedonija koristi u i van zemlje

Micotakis: Očekujem izjavu premijera da se naziv Severna Makedonija koristi u i van zemlje

by euronet063


Vesti

Politika

Micotakis: Očekujem izjavu premijera da se naziv Severna Makedonija koristi u i van zemlje

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da očekuje od novog premijera Severne Makedonije da jasno izjavi da poštuje Prespanski sporazum, da je ime njegove zemlje Severna Makedonija i da će ga koristiti unutar i van svoje zemlje.

Kirijakos Micotakis

Foto: petros giannakouris / Tanjug/AP

Kirijakos Micotakis

Micotakis je u intervjuu za televiziju Star istakao da Atina teži dobrim odnosima, ali da je neophodno poštovati Prespanski sporazum.

Blic preporučuje


Grčka namerava da oteža kretanje Skoplja ka članstvu u EU: Evo šta je poručio Micotakis

– Video sam neke izjave predsednice Severne Makedonije (Gordane Siljanovski Davkove) i mislim da je odstupila od prvobitnih izjava. Težimo dobrim odnosima sa Severnom Makedonijom, ali smo mnogo puta rekli da dobri odnosi idu kroz poštovanje srži sporazuma koji su dve zemlje potpisale – rekao je Micotakis, prenosi grčki javni servis ERT.

On je ponovio da Sporazum ima mnogo problema u vezi sa, kako je naveo, priznavanjem makedonskog jezika i etničke pripadnosti.

– Ali Sporazum je odredio jedno ime za sve i komšije to moraju da poštuju. I očekujem od novog premijera da, kada i čim položi zakletvu, da eksplicitnu izjavu da poštuje Prespanski sporazum i da se njegova država zove Severna Makedonija i da će to koristiti unutar i van svoje zemlje – poručio je grčki premijer.

(Tanjug)Izvor

You may also like