Home Politika Ministarstvo spoljnih poslova o izjavi Denisa Bećirovića: Zloupotrebio je komemorativni skup

Ministarstvo spoljnih poslova o izjavi Denisa Bećirovića: Zloupotrebio je komemorativni skup

by euronet063


Vesti

Politika

Ministarstvo spoljnih poslova o izjavi Denisa Bećirovića: Zloupotrebio je komemorativni skup

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije oglasilo se povodom izjava predsedavajućeg Predsedništva BIH Denisa Bećirovića, koji je u svom obraćanju u Potočarima optužio Srbiju da se sprema za rat. Pored toga, rekao je i da Sarajevo želi mir, ali da to „ugrožava politika režima u Beogradu“, a pomenuo je i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i RS Milorada Dodika.

Denis Bećirović

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Denis Bećirović

– Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je zloupotrebio komemorativni skup i tragičan povod za promociju svog antisrpskog programa, a ne da bi dao doprinos pomirenju naroda ili pospešio unutrašnju koheziju i politički dijalog u svojoj državi. Indikativno je to što Bećirović, kada govori u prvom licu množine, na umu ima samo bošnjačko stavništvo BiH, dok druga dva konstitutivna naroda doživljava kao nekakvo strano telo i faktor destabilizacije. Za njega uopšte nije relevantna politička volja srpskog naroda u BiH, koja je garantovana Dejtonskim sporazumom i ustavom te zemlje, a svaku posebnost srpskog naroda u BiH ili specifičnost njegovih političkih interesa tumači kao pretnju, iako je samom dejtonskom arhitekturom garantovana i legitimnost i ravnopravnost političkih volja tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

Blic preporučuje

Denis Bećirović

Foto: N1 / screenshot

Denis Bećirović

„Ne postoje nikakve velikosrpske deklaracije“

– Bećirovićev govor je poziv na produbljivanje nerazumevanja i omraza unutar BiH, na prekrajanje dejtonske arhitekture te države, i to je, za razliku od izmaštanih pretnji o kojima je danas govorio, i jedina prava pretnja stabilnosti BiH i regiona. Srbija je u prošlosti bezbroj puta isticala da je spremna i da sa Federacijom BiH ima isti kvalitet odnosa kakav danas ima sa Republikom Srpskom, međutim u Sarajevu nije bilo sluha za tako nešto i spremnosti da se na našu pruženu ruku odgovori u duhu dobrosusedstva. Bošnjačkoj političkoj eliti u Sarajevu je, iz ideoloških ili dnevnopolitičkih razloga, više odgovaralo da radi na tome da se sa Srbijom ne grade mostovi saradnje, kako u simboličkom, tako i doslovnom smislu, a posledica je svojevoljno samoisključivanje Sarajeva iz zajedničkih projekata i inicijativa koje bi nesumnjivo bile od koristi obema državama. Ne postoje nikakve velikosrpske deklaracije, već samo nastojanje naroda Republike Srpske da ne bude žrtva nerazumne izolacionističke politike Sarajeva i talac nerealnih antidejtonskih ambicija bošnjačke političke elite u BiH.

„Srbija nastavlja da jača veze sa BiH“

– Nedavno doneta Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koju Bećirović pokušava da predstavi kao velikosrpski manifest, jeste potpuno u skladu sa Dejtonskim sporazumom, nijednim slovom ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH i svakako ne sadrži ništa što bi moglo biti doživljeno kao pretnja od strane bošnjačkog naroda, sa kojim srpski narod želi da ima najbolje moguće odnose. Srbija, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, nastaviće da uprkos opasnim političkim porukama koje dolaze od Bećirovića i njegovih ideoloških istomišljenika, insistira na jačanju veza sa BiH i uvek će biti spremna da prva pruži ruku saradnje i pomirenja – navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.Izvor

You may also like