Home Politika Na suđenju liderima tzv. OVK objavljeni retko viđeni snimci

Na suđenju liderima tzv. OVK objavljeni retko viđeni snimci

by euronet063


NA SUĐENjU liderima nekadašnje tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju danas su prikazani retko viđeni snimci nastali 26. juna 1998. godine. U pitanju je polaganje zakletve vojnika tzv. OVK u Klečki, prilikom koje oni, izgovaraju i rečenicu da će se boriti za oslobađanje „okupiranih albanskih zemalja i njihovo ujedinjenje“.

ТАЧИ НА СВАДБИ, ВОЈНИЦИ ТЗВ. ОВК СЕ ЗАКЛИЊУ ВЕЛИКОЈ АЛБАНИЈИ: На суђењу лидерима тзв. ОВК објављени ретко виђени снимци

Specijalizovani sud, printskrin

Snimci koji su emitovani pripadaju novinaru Nuhiju Bitićiju koji je za Albansku televiziju pravio dokumentarac o tzv. OVK, bio sa vojnicima na terenu, a napisao je i knjigu. On je danas svedočio u Hagu. 

Na jednom od njih koji je nastao 26. juna 1998. godine vidi se ceremonija polaganja zakltetve pripadnika tzv. OVK. Svedok je rekao da je to snimnjeno u Klečkoj. Na snimku se vidi kako se podiže zastava Albanije tokom polaganja zakletve koju izgovaraju novi pripadnici tzv. OVK. 

Specijalizovani sud, printskrin

Svadba vojniku tzv. OVK

Zatim je emitovan i snimak svadbe tokom istog dana. Svedok, koji je bio gost na svadbi, rekao je da to snimio njegov kolega.

– Mladoženja je bio Naselj Krasnići, to je  bilo prvi put da se borac OVK ženi tokom rata, bilo je značajno, to je bio znak da će albanski narod nastaviti da raste i mi smo bili na toj svadbi u selu Baj, kod Mališeva – rekao je Bitići, koji je pozitivno govorio o tzv. OVK. 

Svedok je rekao da je njegov dokumentarac pre emitovanja prvo pogledao Tači.

Na istoj svadbi se vide i Hašim Tači, Kadri Veselji, Fatmir Ljimaj, Musi i Ismet Jašari.  Gosti pevaju i pucaju u vazduh. 

Na suđenju se video i snimak jednog od vojnika tzv. OVK koji govori da je došao iz Zapade Evrope da se bori i oduži svojoj zemlji. 

Specijalizovani sud, printskrin

Polaganje zakletve tzv. OVK

Takođe, prikazan je snimak kako Sahit Jašari, za kojeg je svedok rekao da je jedan od prvih vojnika tzv. OVK pod vođstvom „legende Agima Jašarija“. Inače, naše snage likvidirale su članove porodice Jašari koja je bila simbol albanskih terorista. Jašari je, prema našim bezbednosnim snagama, bio vođa terorističke grupe i žrtvovao je svoju porodicu, ne želeći da se preda. 

A, Sahit Jašari je, prema iskazu zaštićenog svedoka na suđenju Dreničkoj grupi, odsekao glavu motornom testerom komandantu srpske policije Ivanu Bulatoviću. 

Na snimku se vidi kako Sahit Jašari ulazi u jednu prostoriju u Likovcu, Drenica. On je u tom trenutku komandant vojne policije tzv. OVK, a taj objekat je bio štab zone Drenica. Iz njega izlazi i Irfete Spahiju, prva žena koja je pristupila tzv. OVK, a danas obučava tzv. kosovske snage, vojsku koja se stvara iako po Rezoluciji SB UN 12 44 ne bi smela da postoji. 

U optužnici se pominju brojni zločini u Klečkoj, Likovcu…

Optužnica u 10 tačaka tereti „četvorku“ za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i najmanje 102 ubistva, u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika od marta 1998. do septembra 1999.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Izvor

You may also like