Home Politika Pastor: Važno je da Srbija ima predstavnika u EP, koalicija Fides postigla dobar rezultat

Pastor: Važno je da Srbija ima predstavnika u EP, koalicija Fides postigla dobar rezultat

by euronet063


Vesti

Politika

Pastor: Važno je da Srbija ima predstavnika u EP, koalicija Fides postigla dobar rezultat

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor rekao je danas da je važno da Srbija i dalje ima predstavnika u Evropskom parlamentu (EP) i da je Koalicija Fides – KDNP postigla dobar rezultat na izborima za Evropsku uniju jer je od 21 mandata koji pripada Mađarskoj, osvojila 11 što predstavlja većinu mandata.

.

Foto: Ringier

.

Pastor je za Subotički mađarski radio istakao da nikada do sada koalicija Fides- KDNP nije dobila ovoliko glasova na izborima za Evropski parlament, a od osvojenih 11 mandata, jedno mesto pripalo vojvođanskim Mađarima.

Blic preporučuje

– U ličnosti Anamarije Viček, Savez vojvođanskih Mađara i zajednica vojvođanskih Mađara ponovo ima evropskog poslanika na listi Fides- KDNP. Raduje nas da su vojvođanski Mađari glasajući putem pisama u značajnoj meri doprineli ovom uspehu – rekao je Pastor.

Ocenjujući ukupne evropske izbore, on je rekao, da je u odnosu na rezultate primetno blago pomeranje udesno.

Pastor je komentarisao i to kako bi to moglo da utiče na položaj naše zemlje i rekao da ne smatra da će doći do značajnih promena.

– Ne očekujem velika čuda u promeni Brisela u odnosu prema Srbiji, ali vidimo da je u pojedinim zemljama Evrope ojačala desnica, što bi moglo da dovede do toga da se države drugačije odnose prema svom suverenitetu nego što je to ranije činio Evropski parlament i pojedina njegova tela. To bi moglo da znači da će i u Briselu drugačije gledati na proces pridruživanja Srbije – rekao je Pastor ocenjujući rezultate izbora za Evropski parlament.

Nastavljamo koaliciju sa SNS

On je rekao da će sada već izabrana Evropska poslanica Anamarija Viček imati trostruki zadatak jer će pored Mađarske i vojvođanskih Mađara zastupati i Srbiju, uprkos tome što Srbija nije zemlja članica EU.

Istakao je da su ovi izbori su potvrdili da su na prostoru Autonomne Pokrajine Vojvodine pobedu odnele isključivo lista pod imenom Aleksandra Vučića i SVM i niko drugi. Istakao je da će se nastaviti koalicija sa SNS, jer donosi dobrobit mađarskoj zajednici.

On je izneo očekivanja da će se lokalne skupštine formirati do sredine jula, odnosno nakon što izborna komisija saopšti konačne rezultate teče rok od 30 dana za konstituisanje skupština.



Izvor

You may also like