Home Politika Peter Stano: Tokom nove runde dijaloga na visokom nivou o svim hitnim pitanjima

Peter Stano: Tokom nove runde dijaloga na visokom nivou o svim hitnim pitanjima

by euronet063


Vesti

Politika

Peter Stano: Tokom nove runde dijaloga na visokom nivou o svim hitnim pitanjima

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da će se tokom nove runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou razgovarati o svim hitnim pitanjima u okviru dijaloga i istakao da će sastanak biti prilika da se naglasi da je evropski put dve strane u potpunosti vezan za napredak u dijalogu, koji se vodi uz posredovanje EU.

Peter Stano

Foto: Ringier

Peter Stano

Peter Stano je za „Tanjug“ rekao da je visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na sastanak na visokom nivou u sredu.

Blic preporučuje

– Visoki predstavnik kao predsedavajući sastanku, uz pomoć specijalnog izaslanika za dijalog (Miroslava) Lajčaka, razgovaraće sa partnerima o svim hitnim pitanjima u okviru dijaloga i oni će preći šta je postignuto u dijalogu tokom mandata ovih institucija EU, dakle tokom mandata visokog predstavnika i mandata specijalnog izaslanika – rekao je Stano.

O glavnom prioritetu

On je dodao da će dijalog u sredu biti još jedna prilika da se naglasi i jednom i drugom partneru da je njihov evropski put „sada u potpunosti vezan za napredak u dijalogu uz posredovanje EU“.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti na sastanku u Briselu

Foto: European Union / Ringier

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti na sastanku u Briselu

– Glavni prioritet je da počne da se radi na primeni Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa i njegovom aneksu, jer je to hitno potrebno. To nije samo ono što zahtevaju zemlje članice EU, već je to važno i za ljude u Srbiji i na Kosovu – rekao je Stano.

Sastanci u Briselu od 15 časova

Iz Evropske službe za spoljne poslove dodaju da su Vučić i Kurti potvrdili učešće na sastanku na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, čiji će domaćin biti Borelj.

Kako se navodi u saopštenju, Borelj i Lajčak imaće odvojene sastanke sa liderima od 15 časova, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak.

Na sastancima će biti razmotreno ono što je postignuto u dijalogu pod vođstvom visokog predstavnika i fokus će biti na putu napretka.

Uoči i na kraju sastanaka u zgradi EEAS novinarima će se obratiti Borelj.

(Tanjug, RTS)Izvor

You may also like