Home Politika PREPLIĆU SE ŠPIJUNSKA I VOJNA MREŽA OKO SRBIJE! Pojačan pritisak na našu zemlju s ciljem da promeni pozicije o nacionalnim pitanjima

PREPLIĆU SE ŠPIJUNSKA I VOJNA MREŽA OKO SRBIJE! Pojačan pritisak na našu zemlju s ciljem da promeni pozicije o nacionalnim pitanjima

by euronet063


SRBIJA se trenutno nalazi u obruču vojno-političkog pritiska, a sve s ciljem da se uzdrmaju naše pozicije po pitanju Kosova i Metohije, čvrsta namera o očuvanju Republike Srpske po Dejtonskom sporazumu, ali i stava o ukrajinskoruskom sukobu.

ПРЕПЛИЋУ СЕ ШПИЈУНСКА И ВОЈНА МРЕЖА ОКО СРБИЈЕ! Појачан притисак на нашу земљу с циљем да промени позиције о националним питањима

Foto: Printskrin

Ovako bi se ukratko mogla opisati najezda snaga NATO, čijih je trenutno 4.534 pripadnika samo na tzv. Kosovu, plus na hiljade raspoređenih – u Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Mađarskoj, Bugarskoj, kao i razne špijunske aktivnosti prema našoj zemlji.

Pojačano prisustvo Alijanse prate i politički pritisci i sinhronizovane izjave iz crnogorske opozicije, pa i dela vlasti, Sarajeva i Zagreba, i naravno Prištine – da je Srbija remetilački faktor u regionu i ruska produžena ruka. A, naše bezbednosne snage primetile su dejstva vazduhoplova sa posadama i bez posade i dronova sa izviđačkim namerama prema našoj zemlji, podizanje albanskih „bajraktara“ iz pravca Đakovice, kao i švedsko-nemačke avione koji su snimali sa teritorija koje nisu pod kontrolom Vojske Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je cilj pojačanih izviđačkih aktivnosti bio da se sagledaju operativne sposobnosti Vojske Srbije u širem smislu: – „Bajraktari“ koji su dizani iz Prištine ili iz Tirane bili su prištinski „bajraktari“ iz Đakovice. Mi smo ih gledali kao na dlanu i da je neko drugo vreme ne bi se dugo zadržali u vazduhu. Pošto je to prostor pod kontrolom Kfora, mi to poštujemo. Tako da oni rade svoj posao, mi radimo svoj posao. To za nas ne bi bio veliki bezbednosni problem, odmah da vam kažem.

General potpukovnik u penziji Milomir Miladinović rekao je, za „Novosti“, da je u toku svojevrstan vid pritiska na našu zemlju.

– Све оно што нам међународна заједница намеће, а тиче се Косова и Метохије, санкција против Русије, па и критика поводом Дана српског јединства нама као независној држави не одговара. Они у овом тренутку немају могућност да нам директно прете, као 1999. године када су нас бомбардовали, па користе другачији метод притиска и шаљу поруку да у нашој државној политици треба нешто да се мења. Ми, с друге стране, остајемо доследни ставовима које заступамо као независна држава, говоримо да смо за мир и опстајемо захваљујући таквој политици која није агресивна већ мировна – објаснио је генерал Миладиновић.

On navodi da svuda u regionu postoje određene netrpljivosti i da do provokacija može doće, što smo imali i prilike da vidimo.

– Gomilanja NATO predstavnika treba da gledamo kao potencijalnu opasnost i sa oprezom, ali verujem da su stvari trenutno pod kontrolom. Pratimo situaciju. Konačno smo dobili saglasnost za obnavljanje vojnog roka, odnosno postoji velika podrška redovnom služenju i smatram da je sada pravi trenutak da se to i dogodi – naveo je Miladinović.

– Mi treba da budemo spremni za svaki mogući događaj. Što se tiče oružja, ono što mi imamo je u rangu onog oružja koje ima okruženje i veliki broj zemalja izvan. Nemamo kao Rusi i Amerikanci, ali smo na zavidnom nivou. Naravno, potrebni su nam ljudi, jer džaba nam i sto „migova 29“, ako nemamo ljudstvo. Zato je ljudski faktor veoma bitan i oni koji ga imaju su u prednosti. Premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti u više navrata je tražio pojačanje NATO trupa na KiM, a poslednji put je naveo da bi Velika Britanija trebalo da pošalje dodatne kontingente. Naravno, kao razloge navodio je da su „vojne baze u Srbiji pozicionirane za napad“ i da bi „NATO mogao i trebalo da bude više angažovan na Kosovu i vojno i politički zbog pretnje iz Beograda“.

Bivši dekan Fakulteta bezbednosti i jedan od osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma Radomir Milašinović istakao je za „Novosti“ da je ponašanje NATO očekivana stvar s obzirom na položaj Srbije i to što nas Zapad stvara produženom rukom Rusije.

– To moramo nositi kao krst, tako nas tretiraju, da smo poligon gde će Rusi ostvariti svoje interese i gde jedino mogu da ih ostvare, u Srbiji koja je pravoslavna zemlja tradicionalno proruski orijentisana. Dolazile su razne opasnosti ovde od Otomanskog carstva, pa nadalje, stalno su prisutne, a sada sa Zapada pokušavaju da od nas naprave nešto što mi nećemo. To su pritisci da Srbija promeni doktrinu i strategiju, da poželi članstvo u NATO. A, to u stvari znači da se pokori Zapadu, i predsednik Vučić je konstatovao situaciju u kojoj se nalazimo – analizirao je Milašinović.

– Mi imamo dosta ispravnu orijentaciju neutralnosti i treba da je održimo. Za to treba da budemo spremni, jaki i uspešni. Samo ekonomski jake i nezavisne zemlje mogu da sačuvaju svoje stavove i slobodu.

Naš sagovornih podseća da se zna šta je sve Zapad radio od devedesetih godina i kroz šta smo sve prošli.

– Oni posao nisu završili, rekli su da će se vratiti i to su i uradili. Sada tu prevashodno mislim na KiM i pokušaje da ga učvrste kao „državu“, a onda i da ukinu Republiku Srpsku. Ove namere oni su definisali kao borbu protiv uticaja Rusije i Kine, protiv kojih se sada Zapad, kao „slobodni svet“, mora izboriti. A, slobode je kod njih najmanje i to je jedan banditizam. Oni se ponašaju u međunarodnoj zajednici kao banditi, a mi ne nazivamo njihovo ponašanje pravim imenom, nego koristimo blaže konstrukcije. Njihova su pravila bezuslovno pokoravanje sveta, pa čak i Rusije, ali se to do kraja ne može sprovesti jer se tome suprotstavljaju Srbi koji su po karakteru i mentalitetu takvi.

 

Kurti zabranio „Tik-tok“

VLADA privremenih institucija na KiM zabranila je rad usluga društvene mreže „Tik-tok“ u svim ustanovama, s „ciljem eliminisanja rizika sajber bezbednosti od korišćenja ove društvene mreže“.

– Ovim odlukom se obavezuju sve javne institucije koje su vlasnici i upravljaju državnim komunikacionim mrežama da postave potrebna tehnička ograničenja radi zabrane pružanja usluga društvene mreže „Tik-tok“ u službenim radnim prostorima, kao i obavezuju sve javne službenike koji koriste službenu opremu da uklone ovu aplikaciju zajedno sa njenim instalacionim fajlovima – navodi se u odluci. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Izvor

You may also like