Home Politika Rezolucija o Srebrenici uzburkala BiH: Dodik predložio razdruživanje, Amerika odgovorila

Rezolucija o Srebrenici uzburkala BiH: Dodik predložio razdruživanje, Amerika odgovorila

by euronet063


Vesti

Politika

Rezolucija o Srebrenici uzburkala BiH: Dodik predložio razdruživanje, Amerika odgovorila

Da će Rezolucija o Srebrenici uznemiriti duhove u regionu bilo je jasno i uoči njenog usvajanja. Republika Srpska i njen predsednik Milorad Dodik oštro su reagovali i najavili predlog za mirno razilaženje Bosne i Hercegovine (BiH). To, ipak, ne može ići tako jednostavno, i o tome se već oglasila Ambasada SAD u Sarajevu. Iz Beograda poruka – Srbija pruža podršku srpskom narodu u Bosni i Hercegovini, prati situaciju, ali svakako, kaže predsednica skupštine Ana Brnabić, treba sačekati.

Milorad Dodik

Foto: Miomir jakovljević / Ringier

Milorad Dodik

Bosna i Hercegovina dovedena je u najveću političku krizu iz koje neće izaći“. Na ovakav način, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik reagovao je na usvajanje Rezolucije o Srebrenici. Podsetio je da Predsedništvo BiH nije razmatralo pitanje, niti donelo odluku o rezoluciji, čime je prekršen Dejtonski sporazum.

Blic preporučuje


ŠTA ZNAČI REZOLUCIJA O SREBRENICI? Nije obavezujuća, ali PRITISCI neće izostati


Iz Ambasade SAD u BiH odgovorili Dodiku „Razdruživanje znači kraj Republike Srpske“

Sledeći politički potez Vlade RS biće, kaže on, predlog o mirnom razdruživanju.

Posle ovoga dobićete naš sporazum o mirnom razdruživanju koji će se morati sprovesti, to je jedina stvar koju ćemo mi gurati. Niko neće ovo destabilizovati i ne treba niko nikoga da napadne. Nemogućnost političkog razgovora u BIH najbolje se vidi na ovoj priči o rezoluciji – izjavio Dodik.

Brnabić: Faul zapadnih sila

Da BiH nije bila iza te rezolucije, već samo jedan član Predsedništva, čime je prekršen Dejtonski sporazum, istakla je i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić. Ipak, naglasila je da sa odlukama o narednim potezima treba sačekati.

Ana Brnabić

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Ana Brnabić

Mi ćemo biti uz naš narod u BiH. Hajde da vidimo, da pustimo u narednih par dana šta će se dešavati i kako će se dalje ko pozicionirati. Ono što sada mogu da kažem da je ovo veliki faul zapadnih sila, pokazali su da i međunarodni ugovor ništa ne znači – objasnila je ona.

„Nastavak nadigravanja“

Iako je uzburkala region, analitičari ocenjuju da sama rezolucija ne bi trebalo da ostavi bilo kakav negativan trag u odnosima, ali da to mogu učiniti zvaničnici svojim ponašanjem. Predlog sporazuma o mirnom razdruživanju, kažu nije ništa novo, već samo nastavak nadigravanja bosansko hercegovačkih političara koje stvaraju lošu atmosferu.

– Ovo je, nisam brojao, ali bar jedno 30. put da je on najavio izlazak Republike Srpske iz sastava BiH. On je svestan da je to pretnja praznom puškom, jer je sigurno da velike sile to ne bi dozvolile, jer je to rušenje Dejtonskog sporazuma. Tim pre što postoji Savet za implementaciju mira, sastavljen od 15 ključnih zemalja sveta, postoji Visoki predstavnik, postoje snage Eufora na terenu, tako da je ta priča o razdruživanju i izlasku Republike Srpske iz BiH, ja mislim, nemoguća priča – kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Da je tako, jasno je do znanja stavila i ambasada SAD u Sarajevu.

Teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH je ključni interes, koji će Amerika braniti i štiti, između ostalog, pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku. Republika Srpska (RS) može postojati samo unutar BiH. Secesija ili razdruživanje RS ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS – saopštila je američka ambasada.Izvor

You may also like