Home Politika Rezultati izbora Niš: Ovo su sada tri moguća raspleta za formiranje gradske vlasti

Rezultati izbora Niš: Ovo su sada tri moguća raspleta za formiranje gradske vlasti

by euronet063


Vesti

Politika

Rezultati izbora Niš: Ovo su sada tri moguća raspleta za formiranje gradske vlasti

Gradska izborna komisija (GIK) Grada Niša objavila je da je lista „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ osvojila 44,31 odsto glasova birača i da ima 30 od 61 odbornika u Skupštini grada Niša. To znači da bi koalicija okupljena oko SNS mogla da formira većinu uz podršku manjinske Ruske stranke koja ima jednog odbornika. GIK je saopštio da je ovakav rezultat utvrđen na osnovu obrade 100 odsto biračkog materijala sa 197 biračkih mesta.

.

Foto: Shutterstock/ Sangiao Photography, Đorđe Kojadinović / Ringier

.

GIK navodi da četiri opozicione liste u Nišu imaju ukupno 30 odbornika.

Blic preporučuje


Preliminarni rezultati izbora ZA 11 BEOGRADSKIH OPŠTINA: GIK obradio 91 odsto glasova


IZBORI 2024, DAN POSLE GIK objavila rezultate izbora u Beogradu: Lista oko SNS-a osvojila 64 mandata, evo kako su prošle druge liste

U SNS je ovakav izborni rezultat već proslavljen uz trubače, a slavlju se pridružio i Tihomir Perić, prvi na listi Ruske stranke, koji bi trebalo da bude jezičak na vagi u korist niških naprednjaka.

Koalicija „Biramo Niš“, međutim, jutros je saopštila da, prema podacima njihovog predstavnika u GIK, lista oko SNS ima 29 odbornika, a ne 30, te da opozicija ima ukupno 31 odbornika:

  • lista GG ”Dr Dragan Milić” 16,
  • „Biramo Niš“ 11,
  • „Ujedinjeni – nada za Niš“ 2,
  • “Kreni – promeni” 2.

Dok ne protekne period za žalbe i dok se ne utvrde konačni izborni rezultati, evo tri moguća ishoda izborne trke u Nišu.

Scenario 1: SNS formira vlast uz „zlatni mandat“ Ruske stranke

Ukoliko rezultati koje je danas saopštio GIK budu potvrđeni, ostvariće se scenario koji je još u izbornoj noći saopštio Dragoslav Pavlović, nosilac liste “Aleksandar Vučić – Niš sutra”. Pavlović je rekao da lista oko SNS zajedno sa Ruskom strankom može da formira vlast u gradu.

Lider „Ruske stranke“ u Nišu i nosilac te liste je Tihomir Perić, inače bivši funkcioner Srpske radikalne stranke, iz koje je izašao 2020. godine. Za poverenika Ruske stranke izabran je lane.

Scenario 2: Ponavljanje glasanja na pojedinim biralištima

Predstavnici opozicije su u toku izbornog dana tvrdili da su uočili brojne nepravilnosti na biralištima koje su konstatovane u zapisnicima. To bi značilo da je tehnički još moguće da dođe do ponavljanja glasanja na pojedinim biračkim mestima u Nišu, ako bude žalbi na odluku GIK i ako žalbe budu ocenjene kao osnovane.

Eventualno ponavljanje glasanja na pojedinim biračkim mestima moglo bi da znači i promenu u rasporedu mandata – a dovoljan je samo jedan da izborna klackalica pretegne na stranu opozicije.

Scenario 3: Preletači

Prema svim procenama izbornih rezultata u Nišu, odluka će zavisiti od samo jednog glasa. A gde je jedan glas mnogo važan – tu su i potencijalni preletači!

Dosadašnje izborno iskustvo nas uči da stranka koja drži republičku vlast, u ovom slučaju SNS, ima mnogo veću gravitacionu privlačnost, pa su i preletanja u njenom pravcu verovatnija. Ipak, ni suprotna preletanja ne mogu biti isključena.

Rezultati koje je saopštio GIK

  • „Aleksandar Vučić – Niš sutra“: 44,31 odsto, ili 30 odbornika
  • GG „Dr Dragan Milić“: 24,49 odsto, ili 16 mandata
  • „Biramo Niš – Đorđe Stanković“: 16,12 odsto, ili 10 mandata
  • „Ujedinjeni – Nada za Niš – Miodrag Stanković – Nova“: 3,88 odsto, ili 2 mandata
  • „Dr Savo Manojlović – I ja sam Niš – Kreni-promeni“: 3,93 odsto, ili 2 mandata
  • „Ruska stranka – Rusija i Niš u srcu – Tihomir Perić“, 1,1 odsto, ili 1 mandat

Nevažećih 1,68 odsto listića

Prema rezultatima GIK, na lokalnim izborima u NIšu nevažećih je 1.867 listića, što čini 1,68 odsto ukupnog broja. Važećih glasačkih listića je 109.254 ili 98,32 odsto.

Od 226.274 birača upisanih u birački spisak, na 197 biračkih mesta glasalo je 111.169 birača, ili 49,13 odsto upisanih glasača. U glasačke kutije nije ubačeno 48 listića.

Redovni izbori

Lokalni izbori održani su u redovnom terminu, četiri godine nakon prethodnih. Izuzetak je Beograd, gde su izbori za odbornike bili održani 17. decembra 2023. godine, ali nakon što vlast nije formirana u zakonom predviđenim rokovima na izbore u Beogradu izlazilo se ponovo.

Sva dešavanja sa lokalnih izbora 2024, možete pročitati u našem jučerašnjem blogu.

CeSID objavio rezultate izbora u Beogradu, više o tome u posebnoj vesti.

Kako je Vučić iskoristio šest meseci autogolova opozicije.

Ovo su najnoviji rezultati izbora u Nišu.Izvor

You may also like