Home Politika Šta imenovanje Kaje Kalas znači za Srbiju i dijalog Beograda i Prištine?

Šta imenovanje Kaje Kalas znači za Srbiju i dijalog Beograda i Prištine?

by euronet063


Vesti

Politika

Šta imenovanje Kaje Kalas znači za Srbiju i dijalog Beograda i Prištine?

Evropska unija uskoro menja prvu postavu, a kada je reč o novom šefu EU diplomatije najviše se spominje ime Kaje Kalas, premijerke Estonije, kao naslednice Đuzepa Borelja. Često je nazivaju “čeličnom damom Evrope”, a kako je do sada više puta isticala da daje punu podršku Kosovu na njegovom evroatlantskom putu pitanje je kako će njen izbor odraziti na dijalog Beograda i Prištine? Imamo li razloga da budemo zabrinuti?

.

Foto: Tanjug, Shutterstock, EPA/Toms Kalnins / Ringier

.

Dragiša Mijačić, direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj, za „Blic“ kaže da se mogu očekivati jači pritisci oko spoljne politike.

Blic preporučuje

– Kaja Kalas dolazi iz Estonije koja je direktno pogođena ratom u Ukrajini. Ukoliko bude imenovana za Visokog predstavnika realno je očekivati da će biti većih pritisaka na Srbiju da se uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, naročito u kontekstu kreiranja zajedničkog političkog i diplomatskog fronta prema Rusiji, ali i daljih evropskih integracija Srbije – ističe Mijačić.

Kada je u pitanju dijalog sa Prištinom, Evropska unija će nastaviti da insistira na primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji i njegovog aneksa iz Ohrida, u tom smislu personalno rešenje na poziciji Visokog predstavnika neće igrati značajnu ulogu.

Ukoliko pak dođe do značajnog narušavanja bezbednosne situacije na Kosovu ili do drastičnog kršenja Sporazuma iz dijaloga, visoki predstavnik će imati ključnu ulogu u određivanju mera protiv jedne ili druge strane – ističe Mijačić.

Ukoliko dođe do narušavanja mira…

Srećko Đukić, bivši diplomata, kaže za „Blic“ da ne treba odmah apriori ne gledati ništa loše što će Kalas doći na visoku poziciju u EU.

– Tome me uči moje diplomatsko iskustvo i mnogi primeri upravo na temi Kosova sticani decenijama iza nas. Svaki dužnosnik Unije, a to smo videli i na primerima nama „prijateljskih“ komesara, to jest iz „prijateljskih“ zemalja, morao je da sprovede politiku Brisela. Inače, bili smo svedoci, da su u protivnom bili izloženi ne samo kritici nego i pretnji smanjivanjem unutar Unije – kaže Đukić.

On dodaje i da ne treba sumnjati da će komesarka Karas, ako bude došla na tom mesto, veoma dosledno sprovoditi sve ono što je dogovoreno između Beograda i Prištine.

A Srbiji upravo to i treba nakon Briselskih sporazuma i Ohridske agende – napominje Đukić.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu

Foto: Virginia Mayo / Tanjug

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu

Sva nova imena će od septembra biti poznata, a specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak najavio je da na toj poziciji ostaje do januara. U kontekstu njegovog naslednika najčešće se spominje Borut Pahor, bivši slovenački predsednik.

Novi posrednik u dijalogu (ne)će biti imenovan?

Iščekuje se kad će doći do pomaka sa mrtve tačke, a Mijačić kaže da je dijalog već duže vreme u ćorsokaku sa slabim izgledima da se suštinski pokrene pre završetka američkih izbora.

Pozicija visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost je jedna od najvažnijih pozicija unutar Evropske unije, naročito kada se ima u vidu bezbednosna situacija na svetu, ratovi u Ukrajini i Bliskom istoku i geostrateška pomeranja – ističe Mijačić.

Pročitajte još

Podseća i da je dijalog između Beograda i Prištine jedno od nadležnosti visokog predstavnika, ali i da ostaje nepoznanica da li će nova osoba na toj poziciji biti direktno zadužena za pregovore kao što je to bio slučaj sa Ketrin Ešton i Federikom Mogerini , ili će za taj posao angažovati specijalnog izaslanika kao što je to bio slučaj sa Boreljom i Lajčakom.

– Imajući u vidu trenutne izazove u svetu, realnije je da će se opet imenovati specijalni izaslanik, što i možemo očekivati tokom jeseni – napominje Mijačić.

Ko je Kaja Kalas?

Advokatica po obrazovanju i liderka estonske Reformističke stranke, prva je žena na poziciji premijerke Estonije (od 2021.) od kada je ova baltička zemlja sa 1,3 miliona stanovnika stekla nezavisnost od Sovjetskog saveza 1991.

.

Foto: AP / Anders Wiklund, AP/ Sergei Ilyin, Shutterstock / Ringier

.

Krajem 2023. godine bila je zainteresovana da preuzme vodeću funkciju u NATO, odnosno da uđe u krug kandidata za naslednika Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara Alijanse.

Na spisku je traženih lica Rusije, a Moskva nije otkrila tačne optužbe. Zbog svojih čvrstih antiruskih i proukrajinskih stavova, Kalasova je ubrzo stekla reputaciju jednog od najvećih „jastrebova“ u Evropskoj uniji. Oštro se protivila bilo kakvoj saradnji EU i Rusije, poput izgradnje gasovoda „Severni tok“ – koji je nazvala „geopolitičkim, a ne ekonomskim projektom“.



Izvor

You may also like