Home Politika Svi politički lideri BiH da rade na očuvanju jedinstva, to je ključno za stabilnost regiona

Svi politički lideri BiH da rade na očuvanju jedinstva, to je ključno za stabilnost regiona

by euronet063


NATO je posvećen tome da osigura da KFOR nastavi da ispunjava svoj mandat u okviru UN-a, poručio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem.

.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

.

Stoltenberg, koji je razgovarao sa Spajićem u sedištu NATO, rekao je da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za NATO i ocenio da Crna Gora ima važnu ulogu u regionu.

On je pozdravio „snažnu posvećenost“ crnogorskog premijera reformama i putu Crne Gore ka evroatlantskim integracijama.

– To je još važnije jer je stabilnost u širem regionu ostaje krhka – rekao je Stoltenberg.

U tom kontekstu osudio je prošlogodišnje nasilje na Kosovu i Metohiji kao neprihvatljivo i podsetio da je NATO brzo reagovao, rasporedivši 1.000 dodatnih vojnika i teško naoružanje.

– Mi smo posvećeni osiguravanju da KFOR nastavi da ispunjava svoj UN mandat – poručio je Stoltenberg.

Stoltenberg je najavio da će ambasadori NATO, i to svih 31, posetiti Sarajevo naredne nedelje, i poručio da je reč o demonstraciji „snažne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine“.

– Svi politički lideri moraju da rade na očuvanju jedinstva. Ovo je ključno za stabilnost zemlje i regiona – rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je Crna Gora veoma cenjen NATO saveznik i ukazao da je rasporedila snage u borbene grupe u Bugarskoj i Letoniji, kao i da je doprinela „izgradnji efikasnijih i inkluzivnijih snaga bezbednosti“ u okviru misije obuke NATO-a u Iraku.

(Tanjug)Izvor

You may also like