Home Politika (Uživo) Danas prvi Svesrpski sabor: Ovo je detaljan program manifestacije

(Uživo) Danas prvi Svesrpski sabor: Ovo je detaljan program manifestacije

by euronet063


Na manifestaciji učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, zvaničnici najviših institucija Republike Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

Program Svesrpskog sabora

Hram Svetog Save

  • 9.30 Moleban za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku

Palata Srbija

  • 11.00 Sastanak predsednika Srbije i RS, srpskog člana Predsedništva BiH, predsednika narodnih skupština, predsednika vlada Srbije i RS i srpskog patrijarha Porfirija
  • 12.00 Zajednička sednica vlada Srbije i RS u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika
  • 13.00 Razmena potpisanih dokumenata u prisustvu predsednika Srbije i RS
  • 13.10 Obraćanje predsednika Srbije i RS Aleksandra Vučića i Milorada Dodika

Dom garde Topčider

  • 14.00 Obilazak veterana iz Srbije i Republike Srpske

Trg Republike

  • 17.00 Centralna manifestacija „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“
  • 17.45 Obilazak Narodnog muzeja
  • 21.00 Vatromet iz Parka RS na levoj obali save (Novi Beograd)

Moleban u Hramu Svetog Save

Svesrpski sabor počeo je molebnom za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku u 9.30 u Hramu Svetog Save, gde se nalazi patrijarh SPC Porfirije sa crkvenim velikodostojnicima.

.

Foto: Tanjug live / screenshot

.

Prisustvuju mu čelnici Srbije i RS.

Zatvaranje ulica za saobraćaj

Zbog manifestacija u okviru Svesrpskog sabora biće zatvorene i pojedine ulice za saobraćaj.

Takođe, pojedine linije gradskog prevoza biće zatvorene za saobraćaj.

Sednica u podne

U podne će biti održana zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika, a u 13 sati razmena potpisanih dokumenata u prisustvu predsednika Republike Srbije i Republike Srpske.

Nenad Stevandić

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Nenad Stevandić

Centralno obeležavanje manifestacije Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska počeće u 17 časova na Trgu republike. Planirano je da se danas na Svesrpskom saboru okupi veliki broj folklornih ansambala Srbije i Republike Srpske, a oko 2.500 igrača iz 48 kulturno-umetničkih društava pokazaće splet srpskih narodnih igara na beogradskom Trgu republike.

Poseta narodnom muzeju

Nakon centralne manifestacije, predsednici Republike Srbije i Republike Srpske sa resornim ministrima obići će Narodni muzej.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković obići će manifestaciju „Beogradski dani porodice“.

Narodni muzej

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Narodni muzej

Veliki vatromet biće priređen od 21 čas iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

Programi i u drugim gradovima

Osim u Beogradu, programi su planirani širom Srbije, a kako su ranije rekli zvaničnici Srbije i Republike Srpske, ova manifestacija biće prilika da se potvrdi jedinstvo, ojača povezanost i unapredi očuvanje kulture sećanja.

Ministri iz Vlade Srbije danas će ugostiti kolege iz Republike Srpske sa kojima će kroz različite aktivnosti i potpisivanjem sporazuma, unaprediti saradnju.

O značaju održavanja Svesrpskog sabora govorio je nedavno i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je naveo da je reč o velikoj manifestaciji zbog koje će iz Republike Srpske u Beograd doći najmanje šest do sedam hiljada ljudi.

Vučić je najavio da će biti uspostavljena saradnja na svim nivoima i istakao da će biti održana zajednička sednica Vlada Srbije i Republike Srpske i da će biti usvojena zajednička deklaracija.

On je rekao i da će delegacije Srbije i Republike Srpske imati važne zadatke u sferi kulture koji se odnose na izgradnju Muzeja žrtava Jasenovca u Donjoj Gradini i Beogradu.

Vučić je rekao da će biti pozvani i predstavnici Srba iz Crne Gore i drugi koji žele da prisustvuju.

Predstavljanje deklaracije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je rekao da će na predstojećem Svesrpskom saboru biti predstavljena deklaracija, kojom će se izraziti trenutna situacija, a koju će posle usvojiti skupštine Srbije i Republike Srpske.

„U toj deklaraciji iznećemo kakva je aktuelna situacija sa srpskim narodom gde god on živi i kako mislimo da treba da se ponašamo u budućem vremenu. To treba da manifestujemo kroz podršku tog sabora, a da taj dokument onda usvoje parlamenti Republike Srpske i Srbije kroz svoje zvanične sednice“, rekao je Dodik.

Milorad Dodik

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

Milorad Dodik

On je naveo da Srbija i Republika Srpska treba da formulišu politiku za 21. vek, koji će biti vek ujedinjenja Srba.

Premijer Miloš Vučević je naveo da će se nastaviti sa infrastrukturnim radovima koji će na Svesrpskom saboru dominirati kao tema.

„Treba da razgovaramo o stvarima koje mogu da poprave život ljudi, da pričamo o bezbednijim putevima, da ljudi imaju veće plate i penzije, da čuvamo naš kulturni identitet i da čuvamo mir u regionu. Ne spremamo se ni za kakve sukobe već za zajedništvo“, rekao je Vučević.

„Istorijski sabor“

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je zadužena za parlamentarnu saradnju Srbije i Republike Srpske na Svesrpskom saboru, ocenjujući da je reč o istorijskom saboru i istorijskom danu. Brnabić je za RTV Pink rekla da će zajednička sutrašnja sednica vlade Srbije i RS biti u skladu sa pripremama, a da će najvažniji projekti biti Memorijalni centar u Novoj Gradini i Memorijalni centar u Beogradu, izgradnja puteva i infrastrukture, ulaganje u obrazovanje i kulturu. Brnabić je istakla da će na sastanku u Narodnoj Skupštini biti održan Parlamentarni forum Srbije – Republika Srpska.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić naveo je, govoreći o Svesrpskom saboru u Beogradu, da se njime ispisuju stranice istorije srpskog naroda na jedan predivan način. On je istakao i da ga administrativne linije između Srbije i Republike Srpske više ne zabrinjavaju.

„Sreli smo se na mostu kod Sremske Rače koji spaja obale i narod, jer granica više ne postoji zato što su one administrativne, a mi smo jedan narod“, rekao je Stevandić.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je u petak da se od Svesrpskog sabora očekuje nastavak dobre saradnje i potvrda srpskog jedinstva.

„Mislim da će to biti manifestacija upravo tog našeg jedinstva i naše opredeljenosti da zajedno radimo i gradimo našu budućnost“, poručila je Cvijanović.

Ona je ocenila da je ovo „jedna čista ideja koja je zasnovana na čistoj ljubavi, čistim bratskim odnosima, čistim porodičnim odnosima i čistim nacionalnim odnosima“.

Cvijanović je rekla i da očekuje da odgovori na pritiske budu usaglašeni, harmonizovani, da budu ono što obuhvata interese i Republike Srpske i Srbije i srpskog naroda u celini.

Čak 15 gradskih linija menja trasu

Tokom privremenog zauzeća kolovoza za potrebe održavanja manifestacije pojedine ulice biće zatvorene, a linije prevoza promeniće trase.Izvor

You may also like