Home Politika „VAŽNO JE DA BUDEMO ONO ŠTO JESMO“: Patrijarh Porfirije

„VAŽNO JE DA BUDEMO ONO ŠTO JESMO“: Patrijarh Porfirije

by euronet063


POSLE predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisutnima se obratio i patrijarh Porfirije, koji je na početku besede poručio da „Svaki narod ima svoj pečat, posebnost, ima svoj identitet“.

ВАЖНО ЈЕ ДА БУДЕМО ОНО ШТО ЈЕСМО: Патријарх Порфирије - Имамо право да саборујемо, а обавезу да то чинимо ако хоћемо да нас има

Foto: Printskrin RTS

– Identitet je duhovna kategorija, u zavisnosti od toga koji je duhovni identite, kakav je i koji je koren, zavisiće i sve ostalo. Naš duhovni identitet je zapečaćen Hristom, pravoslavnom verom, i u tome je naš narod jedan jedinstven i prostorno i dijahrono. Ono što je rekao predsednik Vučić podvlačenjem faktora ekonomije, dodao bih i važan faktor a to je duhovni identitet. Važno je da budemo ono što jesmo – istakao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Kazao je da „možemo da obezbedimo sve spoljašnje, ali ako nas nema iznutra, onda je to prazna orahova ljuska.“

– Kao svaki narod imamo pravo da saborujemo, imamo i obavezu da to činimo ako hoćemo da nas ima, da nas bude. Iz tog razloga, kako sam rekao, sabiramo se, ne protiv i nikada se nismo sabirali protiv, sabiramo se za. Za to da budemo ono što jesmo, da darove koje smo dobili od boga umnožili u slavu njegovu, da bi bez straha i kompleksa stupali u kreativan plodotvoran dijalog sa svima koji su oko nas i sa nama. Molim se da svaki sabor koji ima za cilj dobro uvek bude bogom blagosloven – rekao je Porfirije.

BONUS VIDEO – “NIKADA SRBIJA NEĆE OSTAVITI SRBINA” Predsednik Vučić poslao jaku poruku uoči Svesrpskog sabora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Izvor

You may also like