Home Politika Veliko je interesovanje nemačke privrede za Srbiju (VIDEO)

Veliko je interesovanje nemačke privrede za Srbiju (VIDEO)

by euronet063


PREDSEDNICA Skupštine Srbije Ana Brnabić sastala se danas, u okviru zvanične posete Berlinu, sa predsedavajućim Fondacije Konrad Adenauer, Norbertom Lamertom. Brnabićeva se i obratila iz Berlina.

БРНАБИЋ СЕ ОБРАТИЛА ИЗ БЕРЛИНА: Велико је интересовање немачке привреде за Србију (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

– Danas sam se bavila političkim temama, našim bilateralnim odnosima sa Nemačkom, to su bili jako dobri razgovori, veliko je interesovanje nemačke privrede za Srbiju. Ekonomski naša robna razmena 2023. dostiogla rekordni nivo 9 milijardi evra. Po svemu sudeći, 2024. biće još bolja, Politički imamo mnogo otvorenih tema. Imamo mnogo bolju komunikaciju sa svim parlamentarcima u Bundestagu. Važno je da oni imaju sve informacije o tome šta se dešava u Srbiji, šta radimo. Dobar sastanak sa Norbertom Lamertom, razgovarali smo o evropskoj perspektivi Srbije, šta radimo po pitanju vladavine prava… – rekla je.

– Drago mi je da je bilo u delegaciji i predstavnika opozicije, zahvalnost Vladimiru Đorđeviću koji je danas u delegaciji. Žao mi je što neki drugi nisu imali možda dovoljnu želju ili poštovanja prema građanima koji su ih birali. Nije bilo takvih poziva pre. Ja želim to da promenim, želim da budu sa mnom u delegaciji. Reći ću otbvoreno zašto. Besmisleno je da vi imate tako neke parlamentarne grupe, koje pričaju neke stvari o Srbiji, a neće da budu deo zvanične delegacije. Ja mislim da je to pošteno, fer i u interesu svih građana. Ja ću da nastavim sa tom praksom da budu deo zvanične delegacije – ističe Brnabić.

– Čestitala sam Nemačkoj što će biti prva evropska zemlja koja će koristiti svoj litijum. Da prestane da laže opozicija koja je dovela Rio Tinto, da prestane da laže da Nemačka ne koristi litijum. Kos nas dođu pisci i poete i pričaju o litijumu i vi imate medije koji ih puštaju. Litijum je bio dobar dok ga je gurala Demokratska stranka, DSS ili G17+. U Nemačkoj je drugačije, politika se ne vodi po tim linijama. Stručnjaci se bave tim aspektima projekta. Kod nas je dobar kad je DS, a sramotan je kad je SNS – kazala je Brnabićeva.

Podsećamo, Brnabić se prethodno sastala sa nemačkim privrednicima koje je pozvala da učestvuju na međunarodnoj izložbi Ekspo 2027 u Beogradu, a osvrnula se i na dva velika projekta eksploatacije litijuma u Nemačkoj, odnosno navela je da će tražiti informaciju o tome na koji način se oni realizuju u skladu sa standardima zaštite životne sredine.

Brnabić će posetu nastaviti sutra sastankom sa predsednicom Bundestaga Berbelom Bas i poslanicima Bundestaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Izvor

You may also like