Home Politika Vojni analitičar za „Blic TV“ o upozorenju Viktora Orbana na predratnu atmosferu u Evropi

Vojni analitičar za „Blic TV“ o upozorenju Viktora Orbana na predratnu atmosferu u Evropi

by euronet063


Vesti

Politika

Vojni analitičar za „Blic TV“ o upozorenju Viktora Orbana na predratnu atmosferu u Evropi

Vojni analitičar iz Centra za geostrateška istraživanja i terorizam Vlade Radulović, u razgovoru za „Blic TV-u“, govorio je o tome da li su upozorenja premijera Mađarske Viktora Orbana, da pripreme u Briselu liče na one pred Prvi i Drugi svetski rat realne.

Vlade Radulović

Foto: Blic TV / screenshot

Vlade Radulović

– Rekao bih, ne samo da su realna, već da mi se čini da mi kao javnost, kao svet, Evropa, nazovite to kako god, svedočimo nečemu što se zove zapravo predvorje ulaska Evrope u sukob, kakav smo imali dva puta tokom 20. veka. Sa jedne strane ne bih da budem što bi se narodski reklo „ptica zloslutnica“, ali kada pogledate kako su se stvari kroz istoriju dešavale pored tih velikih sukoba, od ekonomskih rizika i svega ostalog, nekako čini mi se da nažalost smo mi na dobrom putu da ponovo u Evropi imamo jedan sukob takvih razmera – rekao je Radulović.

Blic preporučuje


„NE NOSIM PANCIR“ Orban u intervjuu za „Blik“: U Evropi se vodi borba između pristalica rata i pristalica mira

S obzirom na to da Viktor Orban nije jedini evropski lideri koji je poslednjih mesec dana pominjao rat u Evropi, Radulović je za „Blic TV“ objasnio da li je moguć scenario da se NATO direktno uključi u ukrajinsko-ruski sukob.

Čini mi se da je prelomni trenutak, kada govorimo na tu temu, zapravo predstojeći samit u Vašingtonu i obeležavanje 75 godina postojanja NATO-a. Zašto? Pa tada ćemo konkretno, bar tako je iz Brisela došlo, da će se tada konkretno neke stvari definisati. Prva je, ukoliko dođe do uključivanja u sukob nekih drugih zemalja, ovde se pre svega misli na Belorusiju, i druga, ukoliko dođe do potpunog kraha, odnosno opasnosti za potpuni krah i kolaps Ukrajinske države – objasnio je naš sagovornik.

Putin spreman da zamrzne konflikt?

S obzirom na to da je američka agencija Reuters objavila tekst pod nazivom „Ekskluzivno“, u kojem se navodi da je Vladimir Putin navodno spreman da zamrzne konflikt u Ukrajini, naš sagovornik je objasnio da li je taj scenario realan:

„Sada je to pitanje za razmišljanje, čini mi se da je njima potreban određen predah. Dakle, prosto front traži i front jede. I u nekom trenutku jednoj i drugoj strani zapravo najviše odgovara da se situacija na terenu zamrzne, odnosno što bi se sportskim rečnikom reklo da se svira time out, dok se ne nadomesti sve ono što treba, a nakon toga da se ponovo nastavi“, rekao je Radulović za „Blic TV“, pa objasnio da li će biti u budućnosti nekakvih pregovora i šta je to što Evropa može da očekuje ovoga leta.

„Evropa je odlučila da stane uz Ukrajinu“

Evropa je odlučila da stane uz Ukrajinu, da pruži pomoć Ukrajini u odbrani od napada Ruske federacije. Mnogo je uloženo i po pitanju novca i po pitanju naoružanja i svega ostalog i mi smo sada u situaciji da nema nazad. Dakle, za Rusiju je situacija nerešena jer ona još uvek ne kontroliše bar ove četiri oblasti koje je referendumom i ustavom uključila u sastavni deo Ruske federacije. Sa druge strane, Ukrajinci kažu dok ne oslobodimo poslednji pedalj naše otadžbine, nećemo stati. Imate spremnost Zapada na podršku, imate otvaranje nekih novih kriznih područja po svetu. Zapravo vi nemate kolektivnu spremnost na bilo kakvu vrstu, ako ništa drugo, ono bar razgovora, onda mi se čini da i time ću da završim, da zaista zvučim kao neka „ptica zloslutnica“ kao što rekoh i da Evropu iz te perspektive posmatrano ne čeka ništa dobro – zaključio je.



Izvor

You may also like