Home Politika Zaharova: „Za posledice antisrpske Rezolucije o Srebrenici biće odgovoran Zapad“

Zaharova: „Za posledice antisrpske Rezolucije o Srebrenici biće odgovoran Zapad“

by euronet063


Vesti

Politika

Zaharova: „Za posledice antisrpske Rezolucije o Srebrenici biće odgovoran Zapad“

Ruska portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Rezolucija o Srebrenici „ispolitizovana i antisrpske prirode“ i da će za njene štetne posledice biti odgovorne Zapadne države.

Marija Zaharova

Foto: ALEXANDER NEMENOV / POOL / EPA;

Marija Zaharova

Zaharova je ocenila da je namera rezolucije bila da se odgovornost „svali na srpski narod, kažnjavajući ga zbog slobodoumlja, nezavisnosti i nespremnosti da se pokori naredbama NATO„.

Blic preporučuje

Ona je dodala da će efekat rezolucije biti suprotan od deklarisanog, prema kojem je cilj pomirenje tri državotvorna naroda u Bosni i Hercegovini.

„Samo će pogoršati potencijal za sukob“

Dokument koji je usvojila Generalna skupština samo će pogoršati postojeće razlike i povećati potencijal za sukob na Balkanu. Dejtonski mirovni sporazum, koji je u osnovi državnosti BiH, je pod pretnjom – dodala je Zaharova, napominjući da je, suprotno tom sporazumu, rezolucija donesena pred UN bez konsenzusne odluke predsedništva BiH.

U tome su ih aktivno podržali predstavnici zemalja NATO koji snose glavnu odgovornost za tragične događaje u Jugoslaviji, uključujući Srebrenicu – ukazala je Zaharova u tekstu objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Pokretači Ruanda i Nemačka“

Ona je dodala da su „neprincipijelni pokretači antisrpskog poduhvata“ bili Ruanda i Nemačka, koja je tokom Drugog svetskog rata izvršila najveći genocid u istoriji čovečanstva.

Rusija je zajedno sa istomišljenicima pokušala da urazumi autore antisrpske ideje. Zapadnjaci nisu hteli da slušaju ni nas, ni Srbe. Štetne posledice ostaju njima na savesti – upozorila je Zaharova.

Generalna skupština UN usvojila je 23. maja rezoluciju kojom se 11. jul određuje kao datum za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih glasova.

(Tanjug)Izvor

You may also like