Home Politika Žiofre: Politika proširenja u fokusu i tokom mađarskog predsedavanja

Žiofre: Politika proširenja u fokusu i tokom mađarskog predsedavanja

by euronet063


Vesti

Politika

Žiofre: Politika proširenja u fokusu i tokom mađarskog predsedavanja

Šef Delegacija Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je danas da će politika proširenja EU ostati jedna od ključnih stvari tokom šestomesečnog mađarskog predsedavanja Savetom Evropske unije, koje je počelo 1. jula.

.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

– Plan rasta će takođe ostati u fokusu. Nastavljamo da radimo na svim frontovima. Juče je odobreno 1,2 milijarde evra pomoći za Zapadni Balkan koje uključuje i izgradnju pruge Beograd-Niš – rekao je Žiofre novinarima uoči događaja pod nazivom „Od Belgije do Mađarske: Nove mogućnosti za dalje ubrzanje procesa proširenja“ koji je organizovan u Beogradu, a na kome se govorilo o dometima belgijskog predsedavanja Savetu EU, kao i očekivanjima od mađarskog, sa posebnim fokusom na politiku proširenja – kazao Žiofre.

Blic preporučuje

„Evropski savet usvojio i mapu puta za reforme“

On je dodao da je Evropski savet usvojio i mapu puta za reforme, u kojoj je naglašeno da unutrašnje reforme moraju da idu paralelno sa proširenjem kako bi Evropska unija postala jača na globalnoj sceni.

Evropski savet je zaista istakao novi dinamizam koji postoji u politici proširenja. Zaista je odgovornost i na Evropskoj uniji kao i na zemljama kandidatima da iskoriste ovu priliku i preduzmu neophodne korake kako bi napredovali u proširenju – rekao je šef Delegacije EU.

Zahvalio se Belgiji na „odličnom upravljanju Savetom EU“

On se zahvalio Belgiji na, kako je ocenio, odličnom upravljanju Savetom EU i postignutim rezultatima, kao i da se raduje mađarskom predsedavanju, uz ubeđenje da će zajedno raditi na promovisanju proširenja na Zapadnom Balkanu, a posebno u Srbiji.

Ambasador Mađarske: Proširenje jedan od najvećih prioriteta

Ambasador Mađarske u Srbiji Jožef Zoltan Mađar rekao je da će tokom predsedavanja jedan od najvećeg prioriteta Mađarske biti jačanje EU prvenstveno u oblasti ekonomije.

Jožef Mađar

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

Jožef Mađar

Svakako ćemo imati kao jedan od najvećih prioriteta proširenje. Ja sam zahvalan belgijskom predsedništvu što su zapravo učinili jako puno na dobijanju jednog dobrog momentuma za nastavak procesa proširenja – rekao je Mađar.

On je istakao da Mađarska smatra da napori koje je Srbija učinila na putu ka EU moraju da se ocene kao pozitivni i dodaje da su se iz perspektive Mađarske stekli uslovi za otvaranja novog klastera ili nekih novih poglavlja u narednom periodu.

(Tanjug)Izvor

You may also like