Home Politika Brnabić i Hil u poseti Memorijalnom kompleksu Mihajlo Pupin u Idvoru

Brnabić i Hil u poseti Memorijalnom kompleksu Mihajlo Pupin u Idvoru

by euronet063


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasador SAD Kristofer Hil obilaze u Idvoru rodnu kuću Mihajla Pupina, školu koju je pohađao i Narodni dom.

Ana Brnabić i Kristofer Hil

Foto: Slobodan Miljević / Vlada Srbije

Ana Brnabić i Kristofer Hil

Zajedno sa premijerkom i ambasadorom su i jedan od osnivača i izvršni direktor „Pupin inicijative“ Vuk Velebit, koji je organizator posete.

Pupinov memorijalni kompleks čine rodna kuća, osnovna škola i Zadužbina- Narodni dom Mihajla Pupina.

Ove godine obeležava se 170 godina od rođenja Mihajla Pupina.

Svaki oktobar meštani Idvora posvećuju Mihajlu Pupinu, tako što organizuju brojne manifestacije od kojih je najznačajnija Svečana akademija, koja se obeležava 9. oktobra na dan kada je i rođen Mihajlo Pupin, a dodeljuju se i Pupinove medalje mladim talentima, istraživačima, onima koji su zaslužni za očuvanje Pupinovog dela.

Zgrada stare škole u Idvoru izgrađena 1843. godine, a sve do 1979. godine služila je kao osnovna škola poznata po tome što je pohađao Mihajlo Pupin.

Postaje krajem sedamdesetih godina deo Memorijalnog kompleksa i u njoj se nalazila muzejska postavka koju su posetioci mogli da pogledaju do 2014. godine, kada je zbog oronulosti objekat zatvoren, a 2018. godine počinje rekonstrukcija sredstvima Ministarstva kulture i do sada su sanirani krovni pokrivač, deo fasade, urađena je reparacija prozora i spoljašnjih vrata.

Mihajlo Pupin je rođen 9. oktobra 1854. godine u Idvoru u zemljoradničkoj porodici kao jedno od desetoro dece, a preminuo 12. mart 1935. u Njujorku.

Pupin je bio jedan od osnivača NASA, prvi predsednik Njujorške akademije nauka, član više evropskih i svetskih akademija nauka, počasni doktor 18 univerziteta, profesor čiji su studenti postajali nobelovci, dobrotvor, publicista.

Pupin je patentirao 24 svoja pronalaska, a za svoj sveobuhvatni rad dobio je mnoge nagrade i priznanja.

Pupin je bio i uspešan pisac. Za svoje autobiografsko delo „Sa pašnjaka do naučenjaka“ (From Immigrant to Inventor), objavljeno 1923. godine, godinu dana kasnije dobio je Pulicerovu nagradu.

(Tanjug)Izvor

You may also like