Home Politika Srbija od Mađarske kupuje oklopna vozila, Mađarima prodaje municiju

Srbija od Mađarske kupuje oklopna vozila, Mađarima prodaje municiju

by euronet063


Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas u Budimpešti posle sastanka sa svojim mađarskim kolegom da će Srbija kupiti od Mađarske oklopna vozila, a sa druge strane dogovoreno je da se mađarskoj strani proda srpska municija.

.

Foto: screenshot

.

– Danas smo konkretizovali saradnju u oblasti odbrane, pre svega u pogledu kupovine naoružavanja i vojne opreme i sa jedne i sa druge strane. Srbija od Mađarske kupuje oklopno-mehanizovana vozila, ono što je neophodno za naše tzv. lake jedinice, ono što je uklopivo u naše postojeće sisteme i što Srbija može da modernizuje, što je vrlo korisno za pitanje bezbednosti i sigurnosti naše države – izjavio je Vučević.

On je posle današnjih sastanaka u Budimpešti istakao da Srbija i Mađarska nastavljaju stratešku saradnju i dodao da je to dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana.

Vučević je naveo i da je Srbija iz Mađarske nabavila nešto „veoma korisno i za ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu“ i dodao da je sa Mađarima razgovarao o daljoj saradnji u oblasti proizvodnje i osavremenjivanja radarskih sistema i drugih sistema protivvazduhoplovne opreme.

– Srpska strana će po zahtevu mađarske strane prodati municijaški program. To je veoma dobro, tiče se namenske industrije naše države i veoma je traženo na tržištima i to ne samo onih klasičnih kalibra, već i onih najsavremenijih proizvoda koji se tiču proizvodnje municije, koju Srbija danas može proizvoditi – rekao je Vučević.

On je naveo i da su razgovarali i o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji u svetu i regionu i dodao da je Srbija izrazila mađarskim partnerima zabrinutost za situaciju na Kosovu i Metohiji.

– Pre svega zbog daljeg kršenja rezolucije 1244, vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, u smislu naoružavanja i formiranja onoga što zovu „kosovske bezbednosne snage“, odnosno njihove ideje da formiraju tzv. „Vojsku Kosova“, što predstavlja direktnu opasnost i pretnju za bezbednost naše države – rekao je Vučević.

On je naveo da je Srbija zahvalila mađarskom narodu i državi na učešću njihovih pripadnika u jedinicama KFOR-a i na očuvanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i dodao da su poželeli sreću novom komandantu međunarodnih trupa u Bosni i Hercegovini, koji dolazi iz Mađarske.

Vučević je istakao da je Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma, zainteresovana za očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i u celom regionu.

On je naveo i da su Srbija i Mađarska danas formirali komitet za vojno-tehničku saradnju, koji će imati sastanke dva puta godišnje, gde će se konkretizovati dalji koraci u saradnji.

– Ovo nije bio protokolarni sastanak, iz neke formalnosti, nego nešto što donosi konkretne rezultate, ali ja sam najsrećniji što će Vojska Srbije biti još opremljenija i time Srbija još bezbednija – zaključio je Vučević.

(Tanjug)Izvor

You may also like