Home Politika Ko je ko u porodici Zukorlić?

Ko je ko u porodici Zukorlić?

by euronet063


Vesti

Politika

Ko je ko u porodici Zukorlić?

Porodica Zukorlić već dugo je deo javnog života Srbije, a ponovo je u žiži interesovanja nakon nedavne smrti Dženaze Umeje Zukorlić, supruge pokojnog Muamera Zukorlića i majke ministra u Vladi Srbije Usamea Zukorlića.

.

Foto: Dušan Milenković, Tanjug/Rade Prelić, Instagram / Ringier

.

Najviše se zna o Muameru Zukorliću, dugogodišnjem lideru Stranku pravde i pomirenja (SPP), poslaniku i potpredsedniku Skupštine Srbije. On je preminuo pre dve i po godine na Internacionalnom univerzitetu čiji je bio osnivač.

Blic preporučuje

Ko je ko u porodici Zukorlić?

Zukorlić je u politiku ušao iz verskog angažmana – osnovao je Bošnjačku demokratsku zajednicu koja je kasnije promenila ime u Stranka pravde i pomirenja i njen je lider bio od 2017. godine. Pre toga bio je dugogodišnji sandžački muftija.

Muamer Zukorlić

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Muamer Zukorlić

Nakon njegove smrti, početkom 2022. godine, u javnosti se pojavila sumnja da nije preminuo prirodnom smrću, nego trovanjem, pa je njegovo telo ekshumirano. Nakon obdukcije je utvrđeno da je ipak umro prirodnom smrću i ukopan je u Altun-alem džamiji u Novom Pazaru.

Imao je dva braka iza sebe i dve supruge – prvu, Umeju koju je upoznao u Jordanu, a drugu Elmu Elfić Zukorlić, i osmoro dece.

Prva supruga – Umeja

Umeja je nedavno preminula, a dženaza je obavljena na platou ispred džamije u Orlju. O njoj je javnost najmanje znala, a njen sin Usame, objavio je detalje iz života svoje majke, do sada nepoznate javnosti.

Na svom Instagram profilu napisao da je Umeja Abu Taha Zukorlić (54), rođena u Brazilu, da joj je otac bio Palestinac, a majka Nemica.

– Otac Adil sa bratom je kao palestinska izbeglica doselio u Brazil šezdesetih godina prošlog veka, gde je radio kao imam i tu upoznao suprugu Izolde, nemačkog porekla iz Hamburga sa kojom je stupio u brak i dobio četiri ćerke, Džemilu, Nasru, Fatmu i Umeju. Posle razvoda, otac se sa ćerkama preselio u Jordan – naveo je Zukorlić.

Usame Zukorlić sa majkom koja je preminula pre nekoliko dana

Foto: screenshot

Usame Zukorlić sa majkom koja je preminula pre nekoliko dana

Otkrio je i da je njegova majka u Amanu završila osnovnu, srednju školu i dve godine šerijatskog islamskog fakulteta, kao i da je 1991. godine zbog pretnje eskalacije sukoba između Iraka i Izraela, sa sestrom izbegla u selo Orlje kod Tutina. Tu se, piše on, upoznala sa Muamerom, a onda su oboje nastavili studije na Univerzitetu Emir Abdulkadir u Konstantini u Alžiru, gde je diplomirala.

Pročitajte još

Umrla prva supruga bivšeg muftije Muamera Zukorlića i majka aktuelnog ministra u Vladi Usamea Zukorlića

ROĐENA U BRAZILU, SA MAJKOM SE SPOJILA POSLE POLA VEKA Usame Zukorlić objavio detalje iz života svoje pokojne majke, otkrio gde je upoznala Muamera Zukorlića

U Sandžak se, prema njegovom svedočenju, doselila 1993. godine. i nakon njega je rodila još troje dece Sedždu, Nedžmu i Medždu.

– Bila je domaćica i živela život daleko od očiju javnosti – napisao je Usame Zukorlić.

Napisao je da je ona, uz njegovu pomoć, uspela da pronađe majku, njegovu baku Izoldu, posle 50 godina. Iste te godine je, piše, preminuo i Muamer Zukorlić.

Druga supruga – Elma

Druga žena pokojnog lidera Islamske zajednice je Elma Elfić Zukorlić (42), koja se posle njegove smrti preselila iz Novog Pazara u Beograd sa četvoro dece.

Elma Elfić Zukorlić

Foto: Petar Dimitrijević / Ringier

Elma Elfić Zukorlić

Upoznali su se na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, a njihov susret bio je „dramatičan“.

– Prijavila sam se na konkurs za asistenta, ali u međuvremenu se konkurs zatvorio, pa mi je muftija ponudio da budem njegov šef kabineta i prevodilac. Ljutito sam ga pogledala i upitala: „Da li ste pročitali moj CV?“ Odbila sam ponudu. Nakon toga sarađivali smo na drugom projektu, bliže smo se upoznali i ubrzo shvatili da imamo puno zajedničkih osobina – ispričala je jednom prilikom ona.

Pročitajte još

ONA JE DRUGA ŽENA MUAMERA ZUKORLIĆA Prošetala je crvenim tepihom i PRELEPA JE, a evo čime se bavi

INTIMNA ISPOVEST ŽENE MUFTIJE ZUKORLIĆA „Krio je bolest 14 godina, a danas smo saznali OD ČEGA JE UMRO“

Od septembra 2021. godine radi u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na mestu pomoćnice ministra prosvete, a rukovodi Sektorom za unapređivanje ljudskih i manjinskih prava u obrazovanju.

Sin Usame, ministar u Vladi

Od osmoro dece, javnosti je najpoznatiji sin Usame Zukorlić koji je od nedavno ministar bez portfelja u Vladi Srbije. Inače je diplomirani pravnik a bio je i zamenik predsednika RIK-a, a posle smrti oca i lider SPP.

Usame Zukorlić

Foto: Irfan Ličina / Tanjug

Usame Zukorlić

U Novom Pazaru je završio osnovnu školu, zatim srednju školu medresu Gazi Isa-beg. Obrazovanje nastavlja na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru gde diplomira na pravu, zatim na Fakultetu za islamske studije gde diplomira pedagogiju i komunikologiju.

Posle smrti se pojavila i – treća žena

U celu priču se posle smrti Muamera Zukorlića uključila i navodna treća žena, novopazarska novinarka Belkisa Crnovršanin.

Muamer Zukorlić,  Elma Elfić Zukorlić, Belkisa Crnovršanin

Foto: Eldan Novalic, Dušan Milenkovic, instagram / Ringier

Muamer Zukorlić, Elma Elfić Zukorlić, Belkisa Crnovršanin

Ona se pojavila u Mešihatu Islamske zajednice s papirima da su bili venčani po šerijatskim zakonima i sa zahtevom da dobije svoj deo nasledstva.

Završila je studije na Zukorlićevom Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, a onda našla zaposlenje u njegovoj TV Sandžak i agenciji Sandžak pres.

Šurak bio ambasador Srbije u Libanu

Šurak Muamera Zukorlića, brat druge supruge, Elmir Elfić, je takođe bio poznat javnosti – do 2022. je bio ambasador Srbije u Libanu.

Pročitajte još

„OSEĆAJ JE KAO DA JE PALA ATOMSKA BOMBA“ Ambasador Srbije u Libanu za „Blic“: Među povređenima i stradalima nema naših građana

On je od 2006. do 2008. godine bio menadžer televizije „Universa“ u Novom Pazaru, a onda i pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara za infrastrukturu i investicije.

Za većnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća izabran je na izborima 2010, a dve godine kasnije i za poslanika u Skupštini Srbije. Od 2014. do 2016. bio je član Gradskog veća Novog Pazara, zadužen za međunarodnu saradnju.Izvor

You may also like