Home Politika Očekuje se da o zločinima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova svedoči 63. svedok tužilaštva

Očekuje se da o zločinima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova svedoči 63. svedok tužilaštva

by euronet063


SUĐENjE nekadašnjim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Srbije Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju optuženima za ratne i zločine protiv čovečnosti na tzv. Kosovu i u Albaniji 1998. nastavlja se danas pred Specijalizovanim sudom u Hagu, posle dve nedelje pauze.

НАСТАВЉА СЕ СУЂЕЊЕ ТАЧИЈУ У ХАГУ: Очекује се да о злочинима тзв. Ослободилачке војске Косова сведочи 63. сведок тужилаштва

Foto: Printscreen

U sudnici bi trebalo da se čuje svedočenje 63. svedoka tužilaštva po redu koji je govorio od početka suđenja 3. aprila prošle godine. Međutim, u dokazne materijali uvršteno je još svedočenja na osnovu ranijih izjava i pisanih svedočenja, pa je trenutno preko 108 svedoka iznelo šta je znalo o slučajevima iz optužnice, a neki od njih su u međuvremenu i preminuli.  Tužioci imaju rok da izvedu dokaze do aprila 2025. godine.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubistva, u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na KiM i u Albaniji od marta 1998. do septembra 1999.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići su bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo preuzimanje kontrole nad celim tzv. Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima. Kao saučesnici u optužnici su navedeni i Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Izvor

You may also like