Home Politika Stejt department: Razočarani smo akcijom kosovske policije na severu, eskalira tenzije

Stejt department: Razočarani smo akcijom kosovske policije na severu, eskalira tenzije

by euronet063


Vesti

Politika

Stejt department: Razočarani smo akcijom kosovske policije na severu, eskalira tenzije

Američki Stejt department saopštio je da je razočaran što je, kako je navedeno, „Policija Kosova preduzela akciju u finansijskim institucijama na severu Kosova“, ističući da ta akcija nije bila koordinirana sa međunarodnim partnerima i da ona eskalira tenzije.

.

Foto: Mark Van Scyoc / shutterstock

.

Pitanja u vezi sa ovim kancelarijama bila su predmet dugih diskusija u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija. Ova akcija nije koordinirana sa međunarodnim partnerima i eskalira tenzije„, navedeno je u odgovoru portparola Stejt departmenta za Glas Amerike, nakon što su pripadnici tzv. kosovske policije juče upali i zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice (PŠ) u četiri srpske opštine na severu KiM.

Blic preporučuje

Ističe se da to podriva percepciju o dobroj veri Prištine „u rešavanju otvorenih pitanja“ sa Beogradom kroz dijalog koji vodi EU.

Stejt department dodaje da je Vlada SAD dosledno pozivala Prištinu na koordinaciju kako bi podržala njen napredak na evroatlantskom putu, a da je poslednji put to uradila podsekretarka Elizabet Alen na sastanku sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem 19. maja.

„Zabrinuti smo“

Stejt department ponavlja i „jasnu zabrinutost“ SAD zbog primene uredbe centralne banke u Prištini koja ograničava upotrebu dinara na KiM.

Pozivamo vladu Kosova da se vrati konstruktivnom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kao odgovarajućem kanalu za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije i da se pozabavi osnovnim potrebama svih svojih građana – uključujući i one iz srpske manjine – negativno pogođenih nedavnim promenama valutnih propisa“, ističe Stejt department.

Pripadnici tzv. kosovske policije juče su upali i zatvorili ekspoziture Poštanske štedionice (PŠ) u četiri srpske opštine na severu KiM, dok su građani u tom trenutku pokušavali da podignu penzije, socijalnu pomoć i druga primanja.

Priveden je, pa pušten direktor direktora filijale Banke PŠ u Kosovskoj Mitrovici Igor Radić.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti upadom tzv. specijalne policije u ekspoziture PŠ na severu KiM pokazuje da je očajan jer mu njegovi „ktitori“ još uvek nisu omogućili ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, dok je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao da je upad u ekspoziture PŠ eskalatorni potez Prištine koji za cilj ima izazivanje nemira i haosa i ukidanje srpskih institucija na KiM.

Prema uredbi koju su usvojile privremene prištinske institucije, na KiM su od 1. februara gotovinske transkacije dozvoljene samo u evrima, što znači zabranu dinara.

Uredba Prištine dovela je u pitanje egzistenciju i opstanak Srba na KiM, pošto svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima.

(Tanjug)Izvor

You may also like