Home Politika Osmani: Hoćemo garancije međunarodnih partnera za sprovođenje ZSO

Osmani: Hoćemo garancije međunarodnih partnera za sprovođenje ZSO

by euronet063


Vesti

Politika

Osmani: Hoćemo garancije međunarodnih partnera za sprovođenje ZSO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je večeras da Kosovo traži garancije međunarodnih partnera za sprovođenje obaveza koje proizilaze iz Ohridskog sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije, fokusirajući se na Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO).

Vjosa Osmani

Foto: Virginia Mayo / Tanjug/AP

Vjosa Osmani

Dodala da Kosovo ne beži od svojih obaveza, ali da postoje i obaveze Srbije.

Blic preporučuje

– Ono na čemu mi kao Kosovo insistiramo nije da bežimo od svojih obaveza, već da postoji paralelna primena sporazuma postignutog u Briselu, poznatog kao Osnovni sporazum i Ohridski aneks, gde postoje obaveze za Kosovo, od kojih su neke bili teški ustupci. Međutim, postoje i jasne obaveze za Srbiju, koje, ako se preuzmu u celini, predstavljaju de fakto priznanje Kosova, što su jasno naglasili evropski lideri u svojoj izjavi od 26. oktobra – rekla je Osmani za Glas Amerike (VOA).

Osmani je izjavila da Srbija ne može otvoreno da se izjašnjava i šalje pismo da se u potpunosti povlači i da neće primeniti sporazum.

Ako Kosovo sprovede sve ove obaveze koje je primilo, potrebne su nam garancije za bezbednost, međunarodna podrška, članstvo u međunarodnim organizacijama, ne kao transakcija, već kao projekat koji će konačno zatvoriti ovu temu i doneti više bezbednosti u regionu – kazala je kosovska predsednica.Izvor

You may also like